New thermostat for use with Homeseer

Forum about Domotica, home automation and saving energy.

New thermostat for use with Homeseer

Postby Post-IT » Wed Jan 06, 2010 10:35 pm

After many problems I have decided to buy a new thermostat. I currently have a Omnistat2 RC-1000 with a serial connection to Homeseer. Due to the specific serial server I use to connect it to HS this setup is not stable enough. I also have the feeling the HS plugin for the Omnistat2 series is not optimal (troublesome celsius usage) for the European market.

That said, I'm looking for a new thermostat solution which should integrate nicely in HS. Looks are also important.

I currently see two realistic options:

1) Proliphix series (NT20 or NT100) using the HS Proliphix plugin.
- Could someone tell me their experience with the HS plugin
- Can I use this thermostat if I have only 1 UTP cable to the location?

2) A Z-wave thermostat such as the RCS TZ43
- Is there anyone with experience using the HS plugin in a European setup?
- Is there a Z-wave stick that supports US and European Z-wave frequencies, or can I use two Z-wave stick with HS at the same time? (one Euro, one US)

3) Ecobee thermostat. They just introduced an iPhone app, which implies they now have some sort of API for interfacing. Unfortunately they are not reveiling this information at this time yet. Buying this one just to find out would be a bit costly...

If there are any other options, please let me know.

An important requirement is that the system should be able to function autonomous because I do not want to depend on Homeseer (it's still windows).
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Digit » Wed Jan 06, 2010 10:54 pm

I can only comment on the Proliphix:
From what i've read in the past the HS Plugin only works with Fahrenheit. And some other issues that make the Plugin not suitable for the EU.
Maybe you can make your own? API documentation is very good. A few scripts would probably be enough to change the setback value, but scripts are not my cup of tea. Regarding the UTP cable: yes you can, i have 1 UTP cable going to the thermostat for Ethernet and power.
User avatar
Digit
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3388
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Bwired » Wed Jan 06, 2010 11:12 pm

Don't forget, yes you can run the Proliphix on 1 Ethernet cable beside the old thermostatcable which you still need for the actual ON OFF switching of your HVAC.
User avatar
Bwired
Administrator
Administrator
 
Posts: 5307
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Post-IT » Sun Jan 10, 2010 1:02 pm

Thanks for the help so far.

I've found out that using two z-wave sticks (US/Euro) next to each other would require HS-PRO, which I don't have. So I think I'll go for the Proliphix NT100 I found on eBay.
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Post-IT » Sun Feb 07, 2010 3:40 pm

For those working with Homeseer, I wanted to let you know I'm working with Homeseer to see if we can rebuild the plugin web API to support Celsius.
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby DJF3 » Tue Feb 09, 2010 1:26 pm

Hi,

Does this device also work with "modulerende CV's"?

Please update this thread when you have it up & running!

DJ
User avatar
DJF3
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 887
Joined: July 2007

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Herbus » Tue Feb 09, 2010 2:12 pm

@ Post-IT
Good luck! Keep us posted.
Herbus (Jos)
Herbus
Member
Member
 
Posts: 362
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Herbus » Tue Jan 18, 2011 9:28 am

For those working with Homeseer, I wanted to let you know I'm working with Homeseer to see if we can rebuild the plugin web API to support Celsius.


@Post-IT
Any results with rebuilding the plugin?
Herbus (Jos)
Herbus
Member
Member
 
Posts: 362
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Re: New thermostat for use with Homeseer

Postby Digit » Tue Jan 18, 2011 4:38 pm

I managed to get the Proliphix Plugin working with Celsius.
Source code will be returned to Homeseer after which I suppose they will update it.
User avatar
Digit
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3388
Joined: March 2006
Location: Netherlands


Return to Energycontrol & Home Automation Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest