Zigbee als alternatief voor A10 X10

Forum about Domotica Home Automation for dummies, is only for the real beginner questions.

Moderator: TANE

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Tangelo » Thu Sep 17, 2009 11:28 pm

Ook ik loop al een tijdje met het idee rond op mijn domotica systeem volledig, zo niet bijna volledige op Zigbee te laten draaien tenzij het niet anders kan. Hier een greep van wat beschikbare Zigbee producten. Indien meer leverancies/fabrikanten overstappen op Zigbee PRO kunnen al die apparaten wel met elkaar praten, waar dat nu nog een probleem is (Plugwise kan niet met Control4 'babbelen' en vice versa).

www.centralite.com (Jetstream Zigbee producten)

http://www.control4.com/energy/energy-products/ (eerste Control4 Zigbee PRO producten)

http://www.digi.com/products/wirelessdropinnetworking/ (kant-en-klare en betaalbare Zigbee producten)
Tangelo
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 21
Joined: July 2009
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby jvs » Tue Sep 29, 2009 12:17 pm

Ik ben maar een leek maar is dit niet een optie om bijvoorbeeld een bestaande schakelaar(aan/uit) aan te sturen middels Zigbee

http://www.netvox.com.tw/Z-802C.asp
jvs
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 37
Joined: September 2009
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Alexander » Tue Sep 29, 2009 1:22 pm

Ja, maar ik zie geen formaat erbij staan en is ie CE gecertificeerd?

Alexander
Alexander
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1532
Joined: March 2007
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Digit » Tue Sep 29, 2009 1:24 pm

Bij mij doet die URL nogal raar.
Als wat je daar ziet identiek is aan hier:
http://www.netvox.com.cn/Z-802.asp
Dan is 84mm 84mm 60mm nog best groot om in iets bestaands in te bouwen.
Maar ZigBee gaat wel doorbreken volgens mij. Zelf ben ik op dit moment bezig om spullen te verzamelen voor zelfbouw PIR sensor op basis van XBee/ZigBee.

<hr noshade size="1"><font size="1">Robert
http://www.hekkers.net <i>Digit's Online Home.</i></font id="size1">
User avatar
Digit
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3388
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby jvs » Tue Sep 29, 2009 1:35 pm

PIR sensor?
jvs
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 37
Joined: September 2009
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Digit » Tue Sep 29, 2009 1:41 pm

Ik druk me een beetje ongelukkig uit, ik bedoel: een zelfbouw Motion detector op basis van een PIR sensor en XBee/Zigbee en nog wat spullen om de signalen in mijn HA applicatie beschikbaar te krijgen.

<hr noshade size="1"><font size="1">Robert
http://www.hekkers.net <i>Digit's Online Home.</i></font id="size1">
User avatar
Digit
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3388
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby jvs » Tue Sep 29, 2009 1:59 pm

ok, weer iets geleerd [:)]

Even terug naar de basis kun je op basis van DIY Zigbee een inbouw lichtschakelaar bouwen?
jvs
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 37
Joined: September 2009
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Digit » Tue Sep 29, 2009 2:04 pm

Dat wordt waarschijnlijk het volgende DIY project :-)

<hr noshade size="1"><font size="1">Robert
http://www.hekkers.net <i>Digit's Online Home.</i></font id="size1">
User avatar
Digit
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3388
Joined: March 2006
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Han » Tue Oct 13, 2009 5:23 pm

Met Xbee devices kun je gebruik maken van de API interface. De 0x11 en 0x91 API bieden de mogelijkheid om profile ID, ClusterID, Endpoints etc te communiceren. De data payload van deze commando's kan bestaan uit ZCL (Zigbee Cluster Library) commando's. Als op deze manier ZCL commando's worden verstuurd, die voldoen aan het Home Automation Profile (dat door de Zigbee alliance is vastgelegd), dan kan in principe worden gecommuniceerd met produkten van andere leveranciers. Een schakelaar van producent X die het ON commando verstuurd kan een lamp aansteken van fabrikant Y mits ze beide voldoen aan het HA profile.
NB1: De meeste produkten die nu op de markt zijn maken welliswaar gebruik van ZCL commando's, maar hebben deze zelf gedefinieerd; ze werken dus niet samen met de produkten van andere fabrikanten.
NB2: Ik heb zelf een microcontroller (PIC) aangesloten op een XBee unit. M.b.v. ZCL commando's kan ik informatie uitwisselen met een PC (waaraan ook een XBee unit is aangesloten).

Han Alink
Han
Member
Member
 
Posts: 97
Joined: April 2006
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby Tiz » Tue Oct 13, 2009 7:28 pm

Maareh, plugwise heeft wel degelijk een inbouwmodule. Alleen lijkt het aslof ze er een beetje spastisch over (moeten) doen in verband met veiligheid.

http://www.plugwise.com/producten/stealth

Voor wat betreft dimmen, ik heb er ook over gedacht om hier aan te werken, maar heb zelf geconcludeerd dat ik me beter kan richten op het aan kunnen sturen van leds (zowel kleur als hoeveelheid licht). Maar goed, het is natuurlijk wel een heel traject om alles te vervangen in huis.
Tiz
Member
Member
 
Posts: 142
Joined: May 2009
Location: Netherlands

Zigbee als alternatief voor A10 X10

Postby ericplan » Wed Oct 14, 2009 3:16 pm

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Han</i>

NB1: De meeste produkten die nu op de markt zijn maken welliswaar gebruik van ZCL commando's, maar hebben deze zelf gedefinieerd; ze werken dus niet samen met de produkten van andere fabrikanten.
NB2: Ik heb zelf een microcontroller (PIC) aangesloten op een XBee unit. M.b.v. ZCL commando's kan ik informatie uitwisselen met een PC (waaraan ook een XBee unit is aangesloten).
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">

Naar aanleiding van dit forum en berichten ben ik gaan kijken op Zigbee.org. Ik meen me te herinneren dat Plugwise vorig jaar in het lijstje met Zigbee producten stond. Nu niet meer. Op de site van zigbee staan wel vergelijkbare producten, alleen amerikaans, dus 110V en 60Hz. Is Plugwise echt de enige in Europa?
ericplan
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 16
Joined: September 2009
Location: Netherlands

Previous

Return to Domotica for Dummies Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest