advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Forum about Domotica Home Automation for dummies, is only for the real beginner questions.

Moderator: TANE

advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby buzzlightyear » Sun Oct 11, 2009 1:12 pm

Dag iedereen,

Ik wil graag een beetje spelen[:p]met domotica.
Om te beginnen had ik gedacht de lichten in de woonkamer te laten regelen door mijn servertje in de meterkast.
De bestaande situatie is als volgt:
-alle muren en plaffonds zijn van gipsplaat (holle constructie)
-alle lichtpunten worden centraal (id meterkast) geschakeld door middel van relais. De schakelaars (in de vertrekken) sturen de relais aan dmv laagspanning (24V).

Mijn voorkeur gaat uit naar een 2-wegssysteem, dat ook manueel bediend kan worden.

Welke technieken komen in aanmerking? en vooral welke speciefieke comonenten?

Zelf had ik gedacht aan een component die de bestaande din-rail-relais in de kast vervangt. Deze component kan dan door de bestaande schakelaar aangestuurd worden plus door de computer.Kan dit?

Alle sugesties van harte welkom[8D]
buzzlightyear
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 3
Joined: October 2009
Location: Belgium

advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby Jeffke » Sun Oct 11, 2009 2:30 pm

Welkom op het forum.

Ik ben zelf mijn X10 installatie door velbus van Velleman aan het vervangen. Het lijkt erop dat dit 1 van de oplossingen kan zijn die je zoekt, Het is 2 weg, lokaal te bedienen, alles dinrail modules, en kan via een PC aangestuurd worden. Heb een zelfgeschreven windows programma al een week draaiien zonder problemen.

Google maar eens naar velbus

Suc6
Jeffke
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 41
Joined: May 2008
Location: Netherlands

advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby Post-IT » Sun Oct 11, 2009 4:02 pm

Buzz, we hebben toevallig van de week een overzicht gemaakt omdat Xanura overgenomen is door Marmitek. Allicht kan je iets met het overzicht in dit topic: topic.asp?TOPIC_ID=3644
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 446
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby buzzlightyear » Mon Oct 12, 2009 7:12 pm

bedankt voor het antwoord Jeffke, precies wat ik zocht.
Hoe ziet de bediening er bij jou uit?
Ik had gedacht met een wireless webpad (touchscreen) de bediening te doen. Denk je dat dit kan?

@Post-it: thanks.
buzzlightyear
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 3
Joined: October 2009
Location: Belgium

advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby Jeffke » Mon Oct 12, 2009 7:29 pm

Ik heb de bediening op verschillende manieren
Rechtstreeks via schakelaars zoals deze:
http://www.domoticaforum.eu/topic.asp?TOPIC_ID=1066&SearchTerms=niko

Maar ook via mijn afstandsbediening (2weg philips tsu9600) en andere PC's. Ik heb zelf de applicatie geschreven( ben ik mee bezig eigenlijk) en ik kan via en socket connectie een ascii string sturen naar de server, die vervolgens de Velbus commando's afvuurt. Ik weet niet of je server op windows draait, maar als het zo is, mag je mijn code en de applicatie zo krijgen. Je kan bijvoorbeld ook mail notificatie krijgen op events die zijn gebeurt.
Het 'Cosmetische' eromheen zoals een touchscreen moet dan geen probleem zijn

Edit: Even niet goed gelezen [:D] Het ligt aan de web pad die je gebruikt of die makkelijk te programmeren is. m.a.w kan deze een text string versturen naar een te configuren IP adres/poort als je het touchscreen bedient. Of je moet kijken of de webpad een webserver kan benaderen, dit zou ook een optie zijn
Jeffke
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 41
Joined: May 2008
Location: Netherlands

advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby buzzlightyear » Tue Oct 13, 2009 10:27 am

Bedankt voor het aanbod. Ga eerst eens kijken op internet of er linux software bestaat voor velbus.
Ik had namenlijk gedacht om een LinuxMCE systeem op te zetten.
buzzlightyear
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 3
Joined: October 2009
Location: Belgium

Re: advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby gjniewenhuijse » Fri Jun 25, 2010 11:00 am

Jeffke wrote:Ik heb de bediening op verschillende manieren
Rechtstreeks via schakelaars zoals deze:
domoticaforum.eu/topic.asp?TOPIC_ID=106 ... Terms=niko

Maar ook via mijn afstandsbediening (2weg philips tsu9600) en andere PC's. Ik heb zelf de applicatie geschreven( ben ik mee bezig eigenlijk) en ik kan via en socket connectie een ascii string sturen naar de server, die vervolgens de Velbus commando's afvuurt. Ik weet niet of je server op windows draait, maar als het zo is, mag je mijn code en de applicatie zo krijgen. Je kan bijvoorbeld ook mail notificatie krijgen op events die zijn gebeurt.
Het 'Cosmetische' eromheen zoals een touchscreen moet dan geen probleem zijn

Edit: Even niet goed gelezen [:D] Het ligt aan de web pad die je gebruikt of die makkelijk te programmeren is. m.a.w kan deze een text string versturen naar een te configuren IP adres/poort als je het touchscreen bedient. Of je moet kijken of de webpad een webserver kan benaderen, dit zou ook een optie zijn


Ik heb wel interesse in je programma. Ik wil ook mijn X10 gaan vervangen door Velbus.
gjniewenhuijse
Member
Member
 
Posts: 140
Joined: July 2009
Location: Netherlands

Re: advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby maartenvt » Sun Aug 15, 2010 12:09 am

Kan iemand mij vertellen / uitleggen / overtuigen wat er zo goed is aan velbus?

Ik heb namelijk nu zelf een z-wave netwerk/systeem.

bedankt
maartenvt
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 33
Joined: July 2009
Location: Netherlands

Re: advies gevraagd: domotica in bestaand huis.

Postby Digit » Sun Aug 15, 2010 1:55 am

I have neither zwave nor velbus, but here some of my thoughts based on what i know and my personal opinion:

- Protocol is open;
- You don't need 3rd party software to rely on;
- It's wired.
User avatar
Digit
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 3388
Joined: March 2006
Location: Netherlands


Return to Domotica for Dummies Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest