Time not in sync?

Forum about Domotiga Open Source Home Automation for Linux.

Moderator: RDNZL

Time not in sync?

Postby Edwin » Mon Oct 19, 2015 9:03 am

I cant get the time in sync at my raspberry i entered the lines server 0.nl.pool.ntp.org etc.
but the time doesnt sync with the real time.

Ntpq -p gives this output:

I get this output:

oll reach delay offset jitter ==============================================================================
*alpha.jpunix.ne 82.95.215.61 2 u 47 64 77 11.606 -6.675 0.598
ntp01.solcon.nl 193.67.79.202 2 u 36 64 7 12.152 -5.576 0.266
+146.185.130.223 129.70.132.33 3 u 33 64 77 11.965 -0.864 0.467
+ns1.tomhek.net 31.3.104.60 3 u 40 64 77 11.505 -4.812 0.807

Any ideas?
Edwin
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: October 2007
Location: Netherlands

Re: Time not in sync?

Postby raymonvdm » Mon Oct 19, 2015 9:42 am

If you run NTPD you need at least 3 working time servers.

Code: Select all
root@ntp01:/# ntpq -p
     remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  jitter
==============================================================================
-ntp0.nl.uu.net  .PPS.            1 u  908 1024  377    2.306    0.075   0.375
-ntp1.nl.uu.net  .PPS.            1 u  914 1024  377    2.673    0.298   0.314
*ntp1.oma.be     .MRS.            1 u  629 1024  377    8.196   -0.501   0.480
+ntp2.oma.be     .PPS.            1 u  334 1024  377    8.978   -0.452   0.119
-ntp0.rrze.uni-e .GPS.            1 u  956 1024  377   11.518    0.124   0.142
+ntp-sop.inria.f .GPS.            1 u  454 1024  377   30.644   -0.218   0.248
-ntp.xs4all.nl   193.79.237.14    2 u  365 1024  377    1.635   -0.070   0.185
-213.75.85.246   .PPS.            1 u  699 1024  377    4.974    0.433   0.210
root@ntp01:/#


The above server is actually member of the ntppool
cat /etc/ntp.conf

Code: Select all
server ntp0.nl.net 193.67.79.202
server ntp1.nl.net 193.79.237.14
server ntp1.oma.be 193.190.230.65
server ntp2.oma.be 193.190.230.66
server ntp0.fau.de 131.188.3.220
server canon.inria.fr 192.93.2.20
server ntp.xs4all.nl 194.109.22.18
server ntp.wxs.nl 213.75.60.246


Or just run ntpdate from cron
Running HS3PRO on PC with Z-Wave / OpenTherm / Plugwise / RFXcom / MQTT / XAP400 / Logitech Media Server and Squeezelite on PI`s
raymonvdm
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1146
Joined: December 2011

Re: Time not in sync?

Postby Edwin » Mon Oct 19, 2015 10:48 am

i get this wit ntpdate:
19 Oct 09:45:05 ntpdate[5373]: no servers can be used, exiting

what i`m doing wrong?

ntpq -p gives:
==============================================================================
+ntp0.nl.uu.net .PPS. 1 u 29 64 77 10.880 -0.220 0.590
*ntp1.nl.uu.net .PPS. 1 u 24 64 77 10.686 -0.056 0.627
+ntp1.oma.be .MRS. 1 u 30 64 77 15.710 0.167 0.971
+ntp2.oma.be .PPS. 1 u 27 64 77 15.718 0.135 0.613
+ntp0.rrze.uni-e .GPS. 1 u 24 64 77 22.649 0.138 0.398
-ntp-sop.inria.f .GPS. 1 u 23 64 77 35.203 -3.079 0.607
+ntp2-1.xs4all.n 193.67.79.202 2 u 21 64 77 9.816 -0.311 0.700
-213.75.60.246 .PPS. 1 u 21 64 77 13.281 1.240 0.505

can you show me youre config file Raymon so i can see if i did something wrong?
thank for your help
Edwin
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: October 2007
Location: Netherlands

Re: Time not in sync?

Postby raymonvdm » Mon Oct 19, 2015 11:45 am

The rest of the config is default config out of the ntp package


You might first need to stop ntp(d)

Code: Select all
/etc/init.d/ntpd stop
or
/etc/init.d/ntp stop   (depend on the actual package name i think)


I can then use ntpdate without issues

Code: Select all
ntpdate ntp01.solcon.nl
19 Oct 12:39:53 ntpdate[11345]: adjust time server 2001:9e0:4:32::250 offset 0.067353 sec


or to rule out dns issues

Code: Select all
ntpdate 212.45.32.250


If this is working you can try to purge and reinstall the package to get ntpd working

Code: Select all
apt-get purge ntp
apt-get install ntp
Running HS3PRO on PC with Z-Wave / OpenTherm / Plugwise / RFXcom / MQTT / XAP400 / Logitech Media Server and Squeezelite on PI`s
raymonvdm
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1146
Joined: December 2011

Re: Time not in sync?

Postby Edwin » Mon Oct 19, 2015 6:04 pm

i dit purge and install ntp
time was still wrong after that i did : cp /usr/share/zoneinfo/Europe/Amsterdam /etc/localtime
started the time server and now it works ;-)

thanks
Edwin
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: October 2007
Location: Netherlands


Return to DomotiGa Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest