Moodlight, Ambilight

Groeps purchaes, ideas en initiatives of forum members.

Moderator: Alexander

Moodlight, Ambilight

Postby Alexander » Sat Apr 04, 2009 2:29 pm

Ik ben benieuwd of mensen hier, hier interesse in hebben:

http://samenkopen.net/topic/85286/484188/25

Waarvan dit een korte demo is: http://www.youtube.com/watch?v=oAI5QKzs-rQ

De ontwikkelaar (L.E.M.F.) is druk bezig om dit voor audio (input of microfoon), manueel (remote/usb) en voor video in orde te maken.
Alexander
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1532
Joined: March 2007
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Edwin2008 » Sat Apr 04, 2009 4:12 pm

wellicht met iets meer uitleg (componenten, aansturing enz)
Niet zo veel zin om een meters lange thread door te ploegen :)
Edwin2008
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 710
Joined: November 2008
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Alexander » Sat Apr 04, 2009 5:59 pm

damn wat zijn domotica mensen ook zo lui... ;-)
De thread is het enige wat nu beschikbaar is, maar op de laatste pagina valt te lezen dat er volgende week een samenkopen actie zal plaatsvinden. Er zal dan meer info te vinden zijn. Het ging mij even om het idee.
Alexander
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1532
Joined: March 2007
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Edwin2008 » Mon Apr 06, 2009 7:47 am

Youtube is wel leuk vermaak. Wat ik eigenlijk zoek is een soort van moodlight bestuurbaar vanuit hs/ht waarbij je de helderheid en de lichtkleur traploos kunt verhogen en verlagen + enkele vaste instellingen. Ik heb op het forum al wel iets gezien voor de vaste instellingen i.c.m. dmx en ledstrips alleen het traploos instelbare deel mis ik.
Edwin2008
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 710
Joined: November 2008
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Post-IT » Mon Apr 06, 2009 12:41 pm

Met een chromoflex controler kom je een heel eind. Ik zoek alleen nog iemand die handig is met VB voor een Homeseer plugin, zodat ik op een Philips Livinglight achtige manier de controler kan aansturen.

Chromoflex heeft tegenwoordig ook een RF versie, allicht dat dat ooit nog samen gaat werken met de RFXCOM.

www.chromoflex.com
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

Moodlight, Ambilight

Postby Rene » Mon Apr 06, 2009 1:05 pm

Moodlighting staat ook op mijn lijstje voor dit jaar. Ik zat alleen te denken om met de LANBox (http://www.lanbox.com/) aan de gang te gaan. Ik moet nog een keer bij Lennart langs want hij is de specialist op dit gebied;-)

Rene.
User avatar
Rene
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1689
Joined: October 2008
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Snelvuur » Mon Apr 06, 2009 1:18 pm

Hmm ja, lanbox idee is wel goed, alleen ik zit ook met dmx kabels.. als ik in de keuken wat wil hebben en ook wat in de woonkamer, zover ik weet moet alles dan daisy chain aan mekaar zitten zegmaar.. dus moet je ook weer een kabel van de woonkamer naar de keuken hebben etc..

// Erik (binkey.nl)
User avatar
Snelvuur
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 3155
Joined: April 2007
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Post-IT » Mon Apr 06, 2009 2:17 pm

Jammer alleen dat de komma in de prijs een plek opschuift. Die paar tientjes voor de Chromoflex vind ik nog betaalbaar, maar 320 eur voor een Lanbox...
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

Moodlight, Ambilight

Postby Bastiaan » Mon Apr 06, 2009 2:40 pm

Lennsrt mischien even PMen en wijzen op dit topic? Hij heeft het mooi gedaan in zijn huis. Volgens mij met DMX systeem
Bastiaan
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1247
Joined: May 2008
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Snelvuur » Mon Apr 06, 2009 3:38 pm

Ja vraag me af hoe dat zit met dat daisy chain, of dat ook nog anders kan.. want het zijn ook niet bepaald dunne kabels.. om nou alleen mijn keuken te doen met dmx met een lanbox van 320 eurie.. (ik heb er al wel 1, maar vindt het zonde om alleen de keuken dan te doen)

// Erik (binkey.nl)
User avatar
Snelvuur
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 3155
Joined: April 2007
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Edwin2008 » Mon Apr 06, 2009 5:55 pm

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Post-IT</i>
<br />Ik zoek alleen nog iemand die handig is met VB voor een Homeseer plugin, zodat ik op een Philips Livinglight achtige manier de controler kan aansturen.
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
[:p][:p][:p][:p][:p][:p]
Edwin2008
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 710
Joined: November 2008
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Lennart » Mon Apr 06, 2009 9:24 pm

Heren,

Ben je even een dagje aan het klussen - zie topic.asp?TOPIC_ID=1497 - en dan beginnen ze weer over moodlights :-).

Als je moodlights wilt, heb je eigenlijk drie componenten nodig:

- RGB led strips
- Led driver + voeding
- Controller

De RGB led strips hebben 3 aansluitingen voor de kleuren (rood, groen en blauw) en een gnd aansluiting. De RGB strips sluit je aan op de led driver die afhankelijk van de kleurinstellingen het juiste signaal op de R, G en B banen zet. Meestal d.m.v. puls breedte modulatie (PWM) (lees: dimmen). De voeding van de leds gaat dus via de driver.

De led driver moet natuurlijk weten welke kleur gewenst is (en dus welk PWM signaal nodig is per kanaal). Daarvoor is de controller nodig. Die controller kan veel verschillende gedaantes hebben:

- Soms zit er een controller in de led driver zelf ingebouwd die enkele kleuren/programma's kan afspelen). De keuze van het programma kan met toetsen/dip switches of zelfs een afstandsbediening gaan.

- Soms is het een los kastje dat je op de led driver moet aansluiten en kun je daarop een programma kiezen (al dan niet via een afstandsbediening).

- Soms heeft de controller een computerinterface (USB, RS232) die al dan niet draadloos de led driver kan aansturen.

In geval van de Chromoflex stripe zit alles eigenlijk in 1 kastje:

- Led driver
- Controller
- Computer interface (RS232)
- Ontvanger voor een IR-afstandbediening (optie)

Om deze te kunnen koppelen aan je HA systeem, moet je het protocol kennen (is gepubliceerd) en via dit protocol de Chromoflex aansturen vanuit je HA systeem. Daarvoor zou je b.v. een Homeseer plugin kunnen ontwikkelen.

In geval van de Lanbox werkt het net even wat anders. De Lanbox is een professionele DMX sequencer die veel meer kan dan alleen maar moodlighting.

DMX is het lichtsturingsprotocol uit de theater/concertwereld. In de basis gaat het om een serieel (op RS485 gebaseerd) protocol dat met frames van 512 bytes werkt. Elke byte stuurt 1 kanaal aan (waarden 0 - 255). Afhankelijk van het device dat je aan wilt sturen heb je 1 of meer kanalen nodig. Voor een RGB lamp heb je drie kanalen nodig (rood, groen, blauw, elk dus met 8 bits resolutie). Idem voor een RGB led strip. Behalve lampen bestaat er nog veel meer DMX apparatuur (met name "DJ" spullen; denk aan: stroboscopen, scanner, lasers, rookgeneratoren, bellenblaasmachines, discoballen, enz.). Een scanner heeft behalve een lamp ook 3 bewegingsassen (x, y, z), die elk ook weer een DMX kanaal bezetten.

Wat doet de Lanbox dan? Wel, dat is eigenlijk een controller met een computerinterface. De computerinterface werkt op basis van Ethernet (dus niet USB of RS232). En het signaal dat uit de Lanbox komt, is DMX. Het DMX signaal moet vervolgens door een led driver - in geval van moodlighting - weer in een PWM signaal omgezet worden. De benodigde led driver dient dus een DMX led driver te zijn. Ik gebruik ze van Solarox. En als je iets anders wilt aansturen dan moodlights, dan gebruik je een ander DMX apparaat.

De Lanbox zelf kun je direct aansturen. In dat geval stuur je vanaf de pc via UDP de 512 bytes die door de Lanbox in een DMX frame worden omgevormd. Ook heeft de Lanbox geheugen voor 99 programma's. Daar kun je van te voren cuelists inzetten met kleurverlopen, vaste kleuren (of: scanner bewegingen, laserpatronen, enz.). Via een http call kun je een programma starten. Je kunt zelfs meerdere programma's tegelijkertijd laten lopen, waarbij de Lanbox ervoor zorgt dat e.e.a. gemixed wordt (al dan niet met prioriteit voor bepaalde programma's).

De directe aansturing i.c.m. de zelf klaar te zetten programma's maakt dat de Lanbox prima geschikt is voor b.v. theatershows: je kunt voor bepaalde scenes bepaalde cuelists opstarten, maar je kunt ook zelf de directe controle houden (overrulen). E.e.a. laat zich aansturen via een bijgeleverd programma (LCEdit). Daarnaast is het mogelijk e.e.a. via http aan te sturen (en daar zit natuurlijk de lol v.w.b. de koppeling met HA systemen). Kortom: het apparaat kan veel meer dan waar de gemiddelde domotica-freak 'm voor zal gebruiken. Vandaar ook die prijs.

Het aardige is dat als je veel DMX apparatuur in huis wilt aansturen, je wel met 1 Lanbox klaar bent. 512 kanalen is immers vaak meer dan genoeg. Wel zul je de apparatuur inderdaad d.m.v. een daisychain moeten verbinden (dus een kabel van apparaat naar apparaat). De DMX kabel kan overigens prima een UTP kabel zijn. Maarja, je moet dus wel in staat zijn een kabel door je hele huis te laten lopen...

Voor mij was de reden om met DMX aan de slag te gaan dat ik op meerdere plekken in huis moodlights wilde plaatsen en ik toch al diverse kabels moest trekken (en o.a. ook nog een keukenverbouwing op het programma had staan). Om diverse Chromoflexen met eigen RS232 aansluiting te plaatsen zag ik niet zo zitten.

Verder heb ik een USB DMX interface geprobeerd (Enttec USB DMX pro), maar ik vond de USB verbinding niet zo stabiel.

Uiteindelijk ben ik na een tip op het forum bij de Lanbox uitgekomen. Ik heb er samen met Snelvuur eentje gekocht (voor EUR 495 per twee). Dat is een hoop geld, maar ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met het apparaat en het absoluut z'n geld waard is. Het werkt gewoon, zonder gedoe. Wat me erg aanspreekt is het eenvoudig aanroepen van programma's met een http call. Daarnaast kun je dankzij de Ethernet interface e.e.a. eenvoudig virtualiseren. Integratie met HA systemen is dankzij de http calls vrij eenvoudig. Voor de directe aansturing via UDP moet je natuurlijk iets meer doen, maar ook dat is wel te overzien. Het protocol is goed gespecificeerd. Maar een mooie HS plugin zou natuurlijk nooit weg zijn (dus, als er iemand wat tijd over heeft... ;-)

Ok, tot zover even het globale plaatje. Als er nog specifieke vragen zijn, dan hoor ik het wel.

@Rene: je bent van harte welkom :-).

Lennart
Lennart
Member
Member
 
Posts: 497
Joined: July 2006
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby Alexander » Mon Apr 06, 2009 9:43 pm

Dank voor de uitleg. Doet veel mensen het verduidelijken. Ik wil wel mensen vragen even te wachten met de nodige extra informatie op te zoeken om tot een systeem te komen. Zoals ik al zei is er eentje uitvoerig bezig met het zelfbouwen. Ik houd samenkopen.net in de gaten.
Alexander
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1532
Joined: March 2007
Location: Netherlands

Moodlight, Ambilight

Postby r_255 » Mon Apr 06, 2009 10:42 pm

Lennart heeft er volgens mij ook deze controller bij staan op zijn eettafel ;) ( aviolite pearl )

Image

Ik heb zelf inmiddels 4 chromoflex controllers draaien en nog 2 in de kast, achteraf zeg ik met mijn hoeveelheid, had maar dmx genomen...
maar voor zeg tot 3 controllers is chromoflex een heel leuk alternatief wat je 1 keer op je serial poort aansluit en dan verder doorlust.

Dingen als ambilight voor bij een film en sound responsive zijn leuk, maar gebruik je in de praktijk eigenlijk nooit. ( ambilighter en winamp plugin voor chromoflex )

Wat erg leuk aan de samen kopen controller is, dat je meerdere kanalen kan uitsturen, naar wat ik begrijp 4. ( zou dus gelijk zijn aan 4 chromoflexen )
r_255
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 621
Joined: June 2008
Location: Netherlands


Return to Groups purchases or -ideas

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest