P1 port enabled on all new smartmeters?

Forum about Smart meters for Energy, Gas and Water and all related

P1 port enabled on all new smartmeters?

Postby CRaZee » Fri Jan 31, 2014 6:06 pm

I want to get new smartmeters installed, but Enexis can't tell me what brand or model I will get.
So, is it true that all smartmeters installed in 2014 in The Netherlands should have the P1 port enabled for user readout?
CRaZee
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 37
Joined: January 2011

Re: P1 port enabled on all new smartmeters?

Postby raymonvdm » Fri Jan 31, 2014 6:21 pm

Volgens mij is het tegenwoordig verplicht om deze meter beschikbaar te hebben

https://forum.eneco.nl/groene-stroom-wi ... ndex9.html
Running HS3PRO on PC with Z-Wave / OpenTherm / Plugwise / RFXcom / MQTT / XAP400 / Logitech Media Server and Squeezelite on PI`s
raymonvdm
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1128
Joined: December 2011

Re: P1 port enabled on all new smartmeters?

Postby CRaZee » Sun Feb 02, 2014 9:48 pm

ok, thanks.
I subscribed for a priority placement of the smart meters.
I'm curious about what brand I get, and if I can read the P1 port.
CRaZee
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 37
Joined: January 2011

Re: P1 port enabled on all new smartmeters?

Postby sj3fk3 » Wed Feb 05, 2014 8:43 am

CRaZee wrote:ok, thanks.
I subscribed for a priority placement of the smart meters.
I'm curious about what brand I get, and if I can read the P1 port.


The P1 port is user readable by design. You can also use a SaaS option like https://www.slimmemeterportal.nl/ (I use both)
Kind Regards,
Greg.
User avatar
sj3fk3
Member
Member
 
Posts: 119
Joined: April 2012
Location: Abcoude

Re: P1 port enabled on all new smartmeters?

Postby eDsuB » Mon Apr 14, 2014 6:57 pm

Be aware that by using a service like slimmemeterportal.nl you will:
1. only get 15 minute values
2. get values with at least one day delay
3. supply your energy readings to a 'overige dienstenaanbieder, ODA' (e.g. slimmemeterportal.nl). And since you're not paying for that product, you ARE the product.....
4. not have to install anything yourself

When using P1 you will:
1. get 10 sec values
2. get values in real-time (well, almost)
3. keep all data where you want it
4. have to install some hard and software yourself
eDsuB
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 33
Joined: January 2010


Return to Smart Metering Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest