Error 01 never

This Forum is about the Opentherm gateway (OTG) from Schelte

Moderator: hvxl

Error 01 never

Postby Dylantje » Tue May 10, 2016 8:46 pm

Dear all...

My otg works for months without any problems...
Yesterday my OTG usb with firmware version 4.2.5 stop working, icm with Domoticz.
No communication is on the thermostat display.
In the log, i see only error 01, ..
In the manual they says there is a power problem

My strange thing...
I did make no change @ all.
Works for months, without any problem
I try to give the OTG some more power [ F5 ] , no solution
Less power no solution..
Is there it a problem to set the value higher then, 1.667V? [ what can there go wrong, with this high setting? ]

So help or something please....
Dylantje
Member
Member
 
Posts: 180
Joined: January 2013

Re: Error 01 never

Postby hvxl » Thu Jun 09, 2016 4:51 pm

The voltage setting is a reference voltage. Anything below the reference is considered to be 0. A voltage above it is a 1. Increasing the reference voltage doesn't give the OTGW "more power". It will just assign 0 to a larger voltage range.

The only thing that can go wrong with an incorrect reference voltage is that some 0's are interpreted as 1's or the other way around, resulting in failure to interpret a message. No permanent damage will occur.
Schelte
hvxl
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1223
Joined: June 2010

Re: Error 01 never

Postby Dylantje » Thu Jun 09, 2016 6:25 pm

hvxl wrote:The voltage setting is a reference voltage. Anything below the reference is considered to be 0. A voltage above it is a 1. Increasing the reference voltage doesn't give the OTGW "more power". It will just assign 0 to a larger voltage range.

The only thing that can go wrong with an incorrect reference voltage is that some 0's are interpreted as 1's or the other way around, resulting in failure to interpret a message. No permanent damage will occur.



Thanks!!!

Only why after 4 months very good working.....

And when i set the voltage to a other level, no good working OTG...
Now i do have the otg not in my system...
Give it a try when i have time for this
Dylantje
Member
Member
 
Posts: 180
Joined: January 2013

Re: Error 01 never

Postby hvxl » Thu Jun 09, 2016 7:45 pm

I'm not sure where you found that error 01 means there is a power problem. The documented meaning of error 01 is that "[l]evel changes happen too rapidly". This can happen if the transitions from low to high and/or high to low are not clean. Instead of a single transition, the signal bounces a few times as depicted in this image:

Image

By default, the OTGW ignores these bounces. You must have enabled the detection of such events at some point. Just issue the command "IT=1" to disable error 01 detection again.
Schelte
hvxl
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1223
Joined: June 2010

Re: Error 01 never

Postby Dylantje » Thu Jun 09, 2016 8:01 pm

pfff.
I am a stupid builder.....
And a dombo on the OTG system...

Perhaps some screendumps or a way to set this options...
Or a wiki somewhere
Dylantje
Member
Member
 
Posts: 180
Joined: January 2013

Re: Error 01 never

Postby hvxl » Thu Jun 09, 2016 10:45 pm

F5, then switch on "Ignore multiple mid-bit transitions"
Schelte
hvxl
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1223
Joined: June 2010

Re: Error 01 never

Postby Dylantje » Sun Jul 03, 2016 6:19 pm

That's all:
ScreenShot071.jpg
ScreenShot071.jpg (59.87 KiB) Viewed 3686 times


Looks simple.

Are all my other setting ok now/???

What is the best way to start up the OTG..
First the usb and then the power.
Or first power and then usb...
Dylantje
Member
Member
 
Posts: 180
Joined: January 2013


Return to Opentherm Gateway Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest