Toon as a domotica controller?

Forum about the tweaking of the Eneco Toon.

Moderator: marcelr

Re: Toon as a domotica controller?

Postby TerrorSource » Fri May 19, 2017 9:22 am

Toonz wrote:
BrainHunt wrote:Hi TerrorSource,
For linking the hacked Toon with your Domoticz server, take a look at https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=11421. This allows you to control the temperature and Toon scenes etc. through Domoticz.
BrainHunt

Thanks BrainHunt, works like a charm from my Raspberry. Opens a new world of opportunities ;-)


If you need any help, let me know :) Got it working now, can use Siri on my iPhone to control the thermostat of Toon.

Can someone tell me why i get the "Ketelhulp" app in the tray?
Dont have a boiler connected to my Toon now but that wont cause the Tray icon/app to show up.

Also, i cannot disable some apps on my Toon.
Looks like i cannot hide/remove these from the menu, i already removed them from the AppsToLoad in Globals.qml:
Verkeer (traffic)
Weer (weather & weatherInt)
Ketelhulp
Rookmelder (smokeDetector)
Toon Support
Wat is nieuw
Wat is Toon
TerrorSource
Member
Member
 
Posts: 65
Joined: May 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby marcelr » Fri May 19, 2017 11:31 am

TerrorSource wrote:
Can someone tell me why i get the "Ketelhulp" app in the tray?
Dont have a boiler connected to my Toon now but that wont cause the Tray icon/app to show up.

Also, i cannot disable some apps on my Toon.
Looks like i cannot hide/remove these from the menu, i already removed them from the AppsToLoad in Globals.qml:
Verkeer (traffic)
Weer (weather & weatherInt)
Ketelhulp
Rookmelder (smokeDetector)
Toon Support
Wat is nieuw
Wat is Toon


I think you switched them on in the main config file:
TerrorSource wrote:
2. "/HCBv2/config/config_happ_scsync.xml" i changed the following value's:
<EndDate>4102444799</EndDate>
<BoilerManagement activated="0">1</BoilerManagement>
<HeatDisplay>1</HeatDisplay>
<SolarDisplay>1</SolarDisplay>
<SolarActivated>1</SolarActivated>
<OtherProviderElec>1</OtherProviderElec>
<OtherProviderGas>1</OtherProviderGas>
<SME>1</SME>
<HeatWinner>1</HeatWinner>
<TelmiEnabled>1</TelmiEnabled>
<doSolarWhatsnew>1</doSolarWhatsnew>
Nothing changed as far as i can tell.
marcelr
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 500
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Toon as a domotica controller?

Postby TerrorSource » Fri May 19, 2017 11:42 am

marcelr wrote:
TerrorSource wrote:
Can someone tell me why i get the "Ketelhulp" app in the tray?
Dont have a boiler connected to my Toon now but that wont cause the Tray icon/app to show up.

Also, i cannot disable some apps on my Toon.
Looks like i cannot hide/remove these from the menu, i already removed them from the AppsToLoad in Globals.qml:
Verkeer (traffic)
Weer (weather & weatherInt)
Ketelhulp
Rookmelder (smokeDetector)
Toon Support
Wat is nieuw
Wat is Toon


I think you switched them on in the main config file:
TerrorSource wrote:
2. "/HCBv2/config/config_happ_scsync.xml" i changed the following value's:
<EndDate>4102444799</EndDate>
<BoilerManagement activated="0">1</BoilerManagement>
<HeatDisplay>1</HeatDisplay>
<SolarDisplay>1</SolarDisplay>
<SolarActivated>1</SolarActivated>
<OtherProviderElec>1</OtherProviderElec>
<OtherProviderGas>1</OtherProviderGas>
<SME>1</SME>
<HeatWinner>1</HeatWinner>
<TelmiEnabled>1</TelmiEnabled>
<doSolarWhatsnew>1</doSolarWhatsnew>
Nothing changed as far as i can tell.


I've already changed it back to the defaults but apps remain in the home screen
Code: Select all
    <EndDate>2147483647</EndDate>
    <Status>IN_SUPPLY</Status>
    <ProductVariant>Toon</ProductVariant>
    <activated>1</activated>
    <wizardDone>1</wizardDone>
    <SoftwareUpdates>1</SoftwareUpdates>
    <BoilerManagement activated="0">0</BoilerManagement>
    <ElectricityDisplay>1</ElectricityDisplay>
    <GasDisplay>1</GasDisplay>
    <HeatDisplay>0</HeatDisplay>
    <SolarDisplay>0</SolarDisplay>
    <SolarActivated>0</SolarActivated>
    <OtherProviderElec>1</OtherProviderElec>
    <OtherProviderGas>1</OtherProviderGas>
    <SME>0</SME>
    <HeatWinner>0</HeatWinner>
    <ContentApps>1</ContentApps>
    <TelmiEnabled>0</TelmiEnabled>
    <mobileAccess>1</mobileAccess>
    <supportEnabled>0</supportEnabled>
    <supportEnabledStart>0</supportEnabledStart>
    <researchEnabled>0</researchEnabled>
    <doSolarWhatsnew>0</doSolarWhatsnew>
TerrorSource
Member
Member
 
Posts: 65
Joined: May 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby dennis071nl » Tue Jun 06, 2017 8:42 pm

Hi guys,

One more question on HomeAssistant integration..

in HA i get some errors in y log, can't get it to work... Perhaps one of the HA users who can have a look?? I opened 10080 in iptables, but there seems to be a communication issue... although i'm not really a developer myself..! Any help appreciated!

Code: Select all
2017-06-06 21:33:08 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.climate] Error while setting up platform toon
Traceback (most recent call last):
  File "/srv/homeassistant/lib/python3.4/site-packages/homeassistant/helpers/entity_component.py", line 155, in _async_setup_platform
    entity_platform.schedule_add_entities, discovery_info
  File "/usr/lib/python3.4/asyncio/futures.py", line 388, in __iter__
    yield self  # This tells Task to wait for completion.
  File "/usr/lib/python3.4/asyncio/tasks.py", line 286, in _wakeup
    value = future.result()
  File "/usr/lib/python3.4/asyncio/futures.py", line 277, in result
    raise self._exception
  File "/usr/lib/python3.4/concurrent/futures/thread.py", line 54, in run
    result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
  File "/home/homeassistant/.homeassistant/custom_components/climate/toon.py", line 34, in setup_platform
    config.get(CONF_PORT))])
  File "/home/homeassistant/.homeassistant/custom_components/climate/toon.py", line 55, in __init__
    self.update()
  File "/home/homeassistant/.homeassistant/custom_components/climate/toon.py", line 79, in update
    '/happ_thermstat?action=getThermostatInfo'))
  File "/home/homeassistant/.homeassistant/custom_components/climate/toon.py", line 66, in do_api_request
    return json.loads(req.text)
  File "/usr/lib/python3.4/json/__init__.py", line 318, in loads
    return _default_decoder.decode(s)
  File "/usr/lib/python3.4/json/decoder.py", line 343, in decode
    obj, end = self.raw_decode(s, idx=_w(s, 0).end())
  File "/usr/lib/python3.4/json/decoder.py", line 361, in raw_decode
    raise ValueError(errmsg("Expecting value", s, err.value)) from None
ValueError: Expecting value: line 1 column 1 (char 0)
dennis071nl
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 6
Joined: June 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby ericT » Mon Jun 19, 2017 8:34 pm

Hello all,

Today I've rooted my Toon (v. 4.3.20) without subscription successfully with help of the great manuals on this forum. Unfortunately, I can't get the subscriber apps (like z-wave control) to show up.

I've <activated>1</activated> in the config_happ_scsync.xml end set the <EndDate>. Is there something else I should do?
ericT
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 3
Joined: June 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby marcelr » Wed Jun 21, 2017 4:42 pm

<ProductVariant>?
marcelr
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 500
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Toon as a domotica controller?

Postby ericT » Thu Jun 22, 2017 10:07 am

I think I made a mistake with the <EndDate> :roll:
It's working now :)
ericT
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 3
Joined: June 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby DennisD » Tue Jul 11, 2017 9:04 pm

After successfully rooting a second toon i bought from mp, i am running into some weird problems. After the rooting procedure i started playing with some settings in the .xml files and suddenly my meteradapter didn't recognize my gasmeter anymore (displayed heatingmeter) But the gas tiles on the screen still gave the correct readouts. To fix this issue i tried to undo all the changes i made but without any result (didn't made a backup), so i thought well let's factory reset toon in order to get things working again. Well it fixed the problem that i don't see the heating meter anymore and the gasmeter is recognized. Only thing is the daily use says 0 while the graph says 1.1m3 also http://xxx.xxx.xxx.xxx/hdrv_zwave?actio ... vices.json gives 110.00 at the CurrentGasQuantity. So i thought let's reinstall the meteradapter, but to my surprise i see that no energymeter is installed but only a repeater (which) i don't have. Tried to uninstall the repeater and install the energiemeter again, and after doing this succesfull the energiemeter is "not installed" and the repeater is. I do get my electricity readings just like normal. I probably screwed up something but i don't know what. Anybody any advice?
DennisD
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 13
Joined: July 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby marcelr » Fri Jul 14, 2017 1:26 pm

That's weird. I'm not sure if it has to do with the type and firmware of your meteradapter. Over the years, many types have been issued (at least, there are some six distinct firmware packages in toon's meteradapter firmware). So, maybe you happen to have an old one which is not supported too well anymore.
marcelr
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 500
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Toon as a domotica controller?

Postby DennisD » Fri Jul 14, 2017 8:50 pm

Well the gas readouts start working again, just had to have some patience I guess. But still the problem remains that the meteradapter is seen as a repeater. My guess is the meteradapter is an older type because it was already in this house when we bought it 2 years ago (bought a extra toon to root).
DennisD
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 13
Joined: July 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby DennisD » Sat Jul 15, 2017 8:19 pm

Perhaps a update will help , my toon is running 2.5.4. I see talks about a .sh to upgrade but i can't find it. Can somebody point me in the right direction?
DennisD
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 13
Joined: July 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby marcelr » Sat Jul 15, 2017 8:51 pm

Hmm, that's REALLY old school firmware. Are you sure it's not a typo, and that you actually have 3.5.4?
marcelr
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 500
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Toon as a domotica controller?

Postby DennisD » Sat Jul 15, 2017 9:16 pm

Nope 100% 2.5.4
DennisD
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 13
Joined: July 2017

Re: Toon as a domotica controller?

Postby marcelr » Sat Jul 15, 2017 10:05 pm

Ouch! That's from way before we managed rooting this thing.

Can you check the contents of /HCBv2/tmp/opkg-cache?

.. and post that?
marcelr
Advanced Member
Advanced Member
 
Posts: 500
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Toon as a domotica controller?

Postby DennisD » Sun Jul 16, 2017 7:26 am

The opkg-cache folder is empty. I changed the /etc/openvpn/vpn_port.conf to default in hopes to get updates, rebooted my toon and now my software version is 3.5.4, no notifications regarding updates.
DennisD
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 13
Joined: July 2017

PreviousNext

Return to Eneco Toon as Domotica controller

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest