Possibility to "tap" thermostaat data

If you don't know where to post, post here.

Moderators: marcelr, TerrorSource, Toonz, TheHogNL

Possibility to "tap" thermostaat data

Postby Erik007 » Fri Mar 01, 2019 12:45 pm

Hi

I have an old CV, a Nefit Ecomline and a special Moduline thermostat
I believe the thermostat does some kind off moduline the temperature, i think
But because it is not using openterm, i can only use on off regulating with the toon
Because of that i think it is a going down in comfort and dont want to do this.

So a few questions:
Can i get the messages from the thermostat, like heat wanted/ not wanted to the toon
And another question, if i don't need the "ketelmodule" can toon work directly to 24 Volts?

Thanks
Erik007
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 16
Joined: February 2019

Re: Possibility to "tap" thermostaat data

Postby TheHogNL » Fri Mar 01, 2019 1:40 pm

Erik007 wrote:Hi

I have an old CV, a Nefit Ecomline and a special Moduline thermostat
I believe the thermostat does some kind off moduline the temperature, i think
But because it is not using openterm, i can only use on off regulating with the toon
Because of that i think it is a going down in comfort and dont want to do this.

So a few questions:
Can i get the messages from the thermostat, like heat wanted/ not wanted to the toon
And another question, if i don't need the "ketelmodule" can toon work directly to 24 Volts?

Thanks


No you can't. There is no known interpreter voor the moduline communcation as far as I know off. You probably can put a moduline to opentherm converter in between. mAiden knows best about this.

You can't hook the Toon to the 24 volts directly as this will not switch the boiler 'aan/uit'. There is no communication going on on the 24 volts line then and your Toon will complain about missing ketelmodule.
Member of the Toon Software Collective
User avatar
TheHogNL
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1415
Joined: August 2017

Re: Possibility to "tap" thermostaat data

Postby mAiden » Fri Mar 01, 2019 4:30 pm

On / off is the only option you have with a Nefit Ecomline and Toon. UBA that is in is, too old to be able to get over with an OpenTherm Converter..
mAiden
Member
Member
 
Posts: 279
Joined: July 2017

Re: Possibility to "tap" thermostaat data

Postby marcelr » Fri Mar 01, 2019 6:37 pm

There's a possibility to roll your own, but it takes quite some effort:

https://github.com/bbqkees/Nefit-Buderu ... o-Domoticz
marcelr
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1096
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Possibility to "tap" thermostaat data

Postby mAiden » Fri Mar 01, 2019 7:03 pm

marcelr wrote:There's a possibility to roll your own, but it takes quite some effort:

https://github.com/bbqkees/Nefit-Buderu ... o-Domoticz


I hope he have a Nefit EcomLine Elite then marcelr.. older sub types (like: Nefit EcomLine models like the VR24V, HR(C), Economy, HRC23VT.) often have the old iRT bus for it :)
mAiden
Member
Member
 
Posts: 279
Joined: July 2017


Return to Toon miscellaneous

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest