toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Forum about forum-provided applications on Toon

Moderators: marcelr, TheHogNL, Toonz

Vriesfde
Starting Member
Starting Member
Posts: 27
Joined: Sat Mar 10, 2018 10:55 am

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Vriesfde »

steffie wrote: Mon Nov 21, 2022 11:50 pm It would be nice if toonTemp could also retrieve sensordata from HomeAssistant.
Should be possible, the only thing currently is that there is a need for a longlived token to use to be able to access the API from home assistant.

something like this should then work i think?
http://homeassistant.local:8123/api/sta ... emperature

Maybe someone with some coding skills that could take a look at this, if this is viable?
Have you checked oepi's site with all the docs needed?
http://www.toonwater.nl/toontemp-home-a ... instellen/

This will show you how to read the sensors in HA, what you were actually asking us retrieving sensor data from HA..... which makes no sense at all.
PaulSon
Starting Member
Starting Member
Posts: 5
Joined: Fri Jan 06, 2023 10:37 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by PaulSon »

oepi-loepi wrote: Sun Jan 08, 2023 11:29 pm Ik you anly want to show your outside temperature on the toon display, you can follow the diy manual of this topic or buy such unit at Marktplaats.
Thank you oepi-loepi,
Since my external temp sensor is attached to the open therm module am I right to assume that I can use the domoticz idx value?
If so, can you indicate how I can retrieve the correct idx of the temp sensor?
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 619
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

if you run Domoticz as a system, look into settings to retreive the IDX of your sensor.

Looking at your question i do not think you run a Domoticz system.
PaulSon
Starting Member
Starting Member
Posts: 5
Joined: Fri Jan 06, 2023 10:37 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by PaulSon »

@oepi-loepi
You are correct, I don't have a Domoticz system.

My hope was that it would possible to retrieve the data of the outdoor temperature sensor because it is connected to the OpenTherm module and Toon is also retrieving various data from that module.
If that isn't possible, no big deal. 😉
Arnout2000
Member
Member
Posts: 109
Joined: Sun Oct 04, 2020 8:11 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Arnout2000 »

I use the ToonTemp app to show on a tile the real temperature in my garden. ToonTemp retrieves the value from Domoticz.
In the Domoticz log I see frequent error messages:

[WebServer] Deprecated RType (devices) for API request. Handled via fallback (getdevices), please use correct API Command! (192.168.178.21)

The IP address is the address of my TOON.
In order to get ToonTemp working I have enabled in Domoticz the option: " Sta Basic-Auth authenticatie toe over HTTP (API aanroepen)".
So it all works, but I worry that in a future Domoticz version this basic API authentication might be removed.

By the way, I also use TOON DoorCam, which also retrieves the status of certain Variables from Domoticz, so this is probably the reason that I see multiple of the "[Webserver} Depreciated...." messages.

Are there any plans to change how TOON interacts with Domoticz?

Additional info here: https://www.domoticz.com/wiki/Domoticz_ ... d_newer.29
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 619
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

Ues, there is an updat waiting for approval to be enclosed in the toonstore
Arnout2000
Member
Member
Posts: 109
Joined: Sun Oct 04, 2020 8:11 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Arnout2000 »

That is good News! Thanks.
Dapper
Starting Member
Starting Member
Posts: 3
Joined: Mon Jan 08, 2024 1:01 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Dapper »

Hi ,
after the last update I no longer get any info from my domoticz temp sensor but only get a value of -99
which seems to indicate ToonTemp cannot reach my Domoticz installation. Prior to the update all worked just fine.

Any ideas on this? Is there something I need to change? Also , the new update uses a JSON API if I am correct? But how to code the Domoticz URL?
Does it still need the port coded?


Any help would be much appreciated!

Update: I installed the latest version of Domoticz ( 2024.1) and the Temp shows again, although its value is shown with a very small font size .
Last edited by Dapper on Mon Jan 08, 2024 1:45 pm, edited 1 time in total.
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 619
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

You were using a very old domoticz with an old endpoint.

The fontsize is set to fit the complete text on a tile. So if the title is long, the fontsize will be smaller.
Dapper
Starting Member
Starting Member
Posts: 3
Joined: Mon Jan 08, 2024 1:01 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Dapper »

Hi Oepi,
thanks for the response but I believe my case to be different.
aqttached are 2 pictures, one showing the definition , the other showing the very small font size :
toontemp1.jpg
toontemp1.jpg (15.18 KiB) Viewed 870 times
toontemp2.jpg
toontemp2.jpg (27.93 KiB) Viewed 870 times
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 619
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

This is the main tile which will show all toonTemps on 1 tile so small font. You can select another tile from the temperatuur section after you have clickeed an empty tile
Dapper
Starting Member
Starting Member
Posts: 3
Joined: Mon Jan 08, 2024 1:01 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Dapper »

Oops my fault.

Thanks a lot Oepie-Loepie, that did the trick!!!
Post Reply

Return to “Toon Apps”