RFXCOM mogelijkheden in Homeseer

Forum over de RFXCOM plugin (DUTCH forum)

Moderator: b_weijenberg

Post Reply
User avatar
b_weijenberg
Forum Moderator
Forum Moderator
Posts: 1744
Joined: Sun May 14, 2006 4:32 pm
Location: Netherlands

RFXCOM mogelijkheden in Homeseer

Post by b_weijenberg »

Regelmatig komen er vragen over de mogelijkheden die RFXCOM apparatuur biedt in Homeseer. De grote flexibiliteit van de RFXCOM apparaten biedt veel mogelijkheden maar het is daardoor ook enigszins complex geworden om te overzien. Vandaar dat ik zal proberen een zo compleet mogelijk overzicht te geven.


DE USB ONTVANGERS.

Er zijn 3 soorten ontvangers beschikbaar voor:
• X10 + Oregon Scientific,
• X10 + KlikAan-KlikUit
• Visonic

De ontvangers vertalen de KlikAan-KlikUit en Visonic berichten naar X10 formaat zodat Homeseer alleen X10 berichten ziet. Homeseer kan hierdoor dus ook KlikAan-KlikUit, ELRO AB600 en Visonic afhandelen zonder verdere aanpassingen.
De Oregon Scientific signalen kunnen niet vertaald worden naar X10 omdat X10 hier geen vergelijkbare codes voor heeft. De Oregon Scientific signalen worden dan ook in hun eigen formaat aan Homeseer aangeboden.

Homeseer heeft 2 plug-ins die de RFXCOM apparaten ondersteunen. De ACRF plug-in en de xAP plug-in.
De ACRF plug-in is het snelste operationeel te maken maar supporteert nu nog geen Oregon Scientific sensors. De verwachting is dat vanaf mei 2007 deze sensors ook ondersteund worden.
xAP heeft veel mogelijkheden maar de installatie vereist wel meer tijd. Heb je software kennis dan is deze plug-in een mooie oplossing.

De X10 ontvangers kunnen het volgende ontvangen:
•Voor verlichting:
o X10 afstandbedieningen
o X10 schakelaars (SS13)
o X10 bewegingsmelders (MS13)

•Voor beveiliging:
o Alle X10 beveiligingssensors zoals bv MS10, MS90, SD90, DS90 etcetera.

•Voor temperatuur
o X10 thermostaat (Digimax)
o RFXSensor

•Voor vochtigheid en barometer:
o RFXSensor

•Voor vermogensmeting:
o RFXPower

De X10 ontvanger met Oregon Scientific kan naast de hiervoor genoemde zaken ook de Oregon Scientific weerssensors ontvangen.
De X10 ontvanger met KlikAan-KlikUit kan naast de hiervoor genoemde zaken ook KlikAan-KlikUit en ELRO AB600 ontvangen.
De receiver voor Visonic signalen kan de PowerCode alarmsensoren en de CodeSecure afstandbedieningen ontvangen.

Optioneel kan een tweede ontvanger in de USB interface geplaatst worden.
Je zou dus een X10 + KlikAan-KlikUit en een Visonic receiver in 1 USB interface kunnen plaatsen. In Homeseer worden de ontvangen signalen door de ACRF of xAP plug-in zonder problemen verwerkt.
Je kunt uiteraard eerst met 1 ontvanger starten en later zonodig een 2e ontvanger toevoegen.


DE USB ZENDER.

Door een 70005 USB zender aan je systeem te koppelen kan je met Homeseer scripts, die op de RFXCOM site te downloaden zijn, ook KlikAan-KlikUit, ELRO AB600, Flamingo en Harrison elektrische gordijnen aansturen. Je zou zelfs X10 modules aan kunnen sturen als je een X10 ontvanger (bv SC9000 of TM13) hebt. Voor X10 heeft de CM11 oplossing echter de voorkeur omdat de betrouwbaarheid veel groter is. Radiosignalen kunnen nu eenmaal gestoord worden.


DE RFXSensor.

In de RFXSensor Type-3 zit een zender, een temperatuursensor, een aansluiting voor 7 extra bedrade 1-Wire sensors en optioneel een vochtigheidssensor. De RFXSensor is batterij gevoed maar kan ook door een 9Volt gelijkspanningsadapter gevoed worden. De RFXSensor kan ingesteld worden om elke minuut of elke 5 minuten de gemeten waardes van alle sensoren te versturen.
De extra 1-Wire sensoren worden met een 3-aderige kabel aangesloten. De lengte moet beperkt blijven en hangt voor een groot deel van de kwaliteit van de gebruikte kabel af. Met een goede kabel kunnen afstanden tot 30 meter wel overbrugd worden.
De RFXSensor kan gebruik maken van 2 type 1-Wire sensoren. Dit zijn de DS18B20 en de DS2438.
De DS18B20 is een temperatuursensor.
De DS2438 is een temperatuursensor en heeft een ingebouwde sensor voor de voedingsspanning. Tevens heeft deze sensor ook nog een A/D (Analoog/Digitaal) ingang. Deze A/D ingang wordt ook gebruikt voor de vochtigheidssensor of de barometersensor. Als er geen vochtigheid- of barometersensor aangesloten is dan kan de A/D ingang gebruikt worden om gelijkspanningen tot 10 Volt te meten.


DE RFXPower.

Dit apparaat meet het stroomverbruik en kan tot 100 Ampere meten wat voldoende is voor een normale huisaansluiting.
De stroom wordt gemeten door een stroomtransformator die eenvoudig om een ader van de hoofdkabel geklemd kan worden.
Er is software beschikbaar op het Homeseer forum om het stroomverbruik grafisch zichtbaar te maken. http://board.homeseer.com/showpost.php? ... stcount=61
De ervaring is dat je je dan direct bewust wordt van het energiegebruik en een besparing te realiseren is die de investering in de huisautomatisering compenseert terwijl je het comfort behoudt.
Post Reply

Return to “Homeseer Rfxcom Plugin Forum”