Rooting Toon (or boxx)

Everything about rooting Toons 1 and 2.

Moderators: marcelr, TerrorSource, Toonz, TheHogNL

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby ralph123 » Sat Jan 11, 2020 10:56 pm

Hi,

I am rooting my Toon with newer firmware. I need to install dropbear for new fw.
I converted the ipk to a b64 file. But how can I open serial input on same com as sending the file?

In the manual it states that You need to use putty for opening asci stream and minicom to send the file. Correct?

Grtz.
ralph123
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 7
Joined: January 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby TheHogNL » Sun Jan 12, 2020 1:36 pm

First of all, why not use the toonrooter script. It does that all for you.

Second, transfering the dropbear ipk over the serial connection is what you need to do (if you don't want to use the toonrooter script or the put-a-lan-cable-in method). If you want to use putty or minicom that is your own choice. You just need a terminal program capable of sending an ascii-stream.
Member of the Toon Software Collective
User avatar
TheHogNL
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1537
Joined: August 2017

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby ralph123 » Sun Jan 12, 2020 2:33 pm

I don't own a pi at the moment. So I wanted to try and root the Toon with only aa ftdi device?
Are there other options without a pi. What is de put in Lan-Cable method?
ralph123
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 7
Joined: January 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby TheHogNL » Sun Jan 12, 2020 5:26 pm

ralph123 wrote:I don't own a pi at the moment. So I wanted to try and root the Toon with only aa ftdi device?
Are there other options without a pi. What is de put in Lan-Cable method?


You can run the (python) script on windows/linux also :)

Just put a LAN cable into the Toon while you are in the uboot-modified shell (so after /bin/sh: can't access tty; job control turned off
) . Then just manually config an IP address on the toon eth0 interface or let udhcpc do its job. From then on you can just download dropbear on the toon using wget and then install it.
Member of the Toon Software Collective
User avatar
TheHogNL
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1537
Joined: August 2017

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby ralph123 » Sun Jan 12, 2020 9:32 pm

Thx, got a bit further. Downloaded the dropbear on the Toon. But when installing I got this error.

Read about it in de past posts. But cannot find a working solution.

Collected errors:
* pkg_run_script: package "dropbear" postinst script returned status 255.
* opkg_configure: dropbear.postinst returned 255.
ralph123
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 7
Joined: January 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby TheHogNL » Mon Jan 13, 2020 12:13 pm

That is normal, just run the postinst script manually ( sh /usr/lib/opkg/info/dropbear.postinst )
Member of the Toon Software Collective
User avatar
TheHogNL
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1537
Joined: August 2017

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby ralph123 » Tue Jan 14, 2020 1:10 pm

Inmiddels succesvol mijn Toon geroot. Na wat troubles ook VNC erop gekregen. En ik heb nog de verwarming moeten aanpassen van stadsverwarming naar ketel.
Bedankt voor de hulp. Ik ben er zelfs achter dat ik een opentherm ketel heb. Dat wist ik nog niet.
ralph123
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 7
Joined: January 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby toonnoot » Mon Jun 15, 2020 11:22 am

hi,

I've been trying to root my toon (unfortunately I have the R10 bootloader...).
I've been using the Altera USB blaster method, but unfortunately I get stuck while running the script.

here's the error message:
Code: Select all
USER1-MacBook-Pro:toonrooter-master USER1$ sudo python __main__.py --jtag-hardware altera-usb-blaster.cfg --jtag-available --serial-port /dev/tty.usbserial-A9YPDNVZ
INFO:__main__:Starting up...
INFO:__main__:Written private and public key pair to ./id_rsa and ./id_rsa.pub, respectively
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
INFO:rooter:Loading new bootloader
INFO:rooter:Starting openocd
INFO:rooter:Waiting for 10 seconds
ERROR:rooter:
Traceback (most recent call last):
  File "/Users/USER1/Downloads/ToonRooter-master/rooter.py", line 211, in start_bootloader
    client = telnetlib.Telnet('localhost', 4444)
  File "/Library/Frameworks/Python.framework/Versions/2.7/lib/python2.7/telnetlib.py", line 211, in __init__
    self.open(host, port, timeout)
  File "/Library/Frameworks/Python.framework/Versions/2.7/lib/python2.7/telnetlib.py", line 227, in open
    self.sock = socket.create_connection((host, port), timeout)
  File "/Library/Frameworks/Python.framework/Versions/2.7/lib/python2.7/socket.py", line 575, in create_connection
    raise err
error: [Errno 61] Connection refused
CRITICAL:__main__:[Errno 3] No such process


I have no idea what I'm doing wrong.
I've connected the Toon to the USB blaster with the following schema:
Image

Toon -> USB blaster
1 -> not connected
2 -> 8
3 -> 2
4 -> 1
5 -> 10
6 -> 5
7 -> 6
8 -> 9
9 -> not connected
10 -> 3

Is my wiring wrong?
Or is there something wrong with my OpenOCD installation?

I'm working from a Mac (High sierra), i've installed OpenOCD (I think, as when I type OpenOCD --version in terminal I get a version response).

Anyone any ideas where I'm doing something wrong?
toonnoot
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 6
Joined: June 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby toonnoot » Mon Jun 15, 2020 11:39 am

I've gotten a bit further.

once I start OpenOCD using the altera usb blaster and the ed20 cfg files, I can now successfully run the script.

However, now I get the following error:
Code: Select all
USER1-MacBook-Pro:toonrooter-master USER1$ sudo python __main__.py --jtag-hardware altera-usb-blaster --jtag-available --serial-port /dev/tty.usbserial-A9YPDNVZ
INFO:__main__:Starting up...
INFO:__main__:Written private and public key pair to ./id_rsa and ./id_rsa.pub, respectively
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
INFO:rooter:Loading new bootloader
INFO:rooter:Starting openocd
INFO:rooter:Waiting for 10 seconds
INFO:rooter:Halting CPU
INFO:rooter:Loading new image to RAM
INFO:rooter:Starting up new image
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
ERROR:rooter:Unable to log in using password (need JTAG, but it's disabled)
USER1-MacBook-Pro:toonrooter-master USER1$


Additional error information:
Code: Select all
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
INFO:rooter:Loading new bootloader
INFO:rooter:Starting openocd
INFO:rooter:Waiting for 10 seconds
DEBUG:rooter:Open On-Chip Debugger
>
INFO:rooter:Halting CPU
DEBUG:rooter:soft_reset_halt
requesting target halt and executing a soft reset
Failed to halt CPU after 1 sec
>
DEBUG:rooter:reset halt
TAP imx27.etb does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP imx27.cpu does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto0.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto1.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto2.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto3.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto4.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto5.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto6.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto7.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto8.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto9.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto10.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto11.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto12.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto13.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto14.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto15.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto16.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto17.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto18.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
TAP auto0.tap does not have valid IDCODE (idcode=0x0)
Unexpected idcode after end of chain: 22 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 54 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 86 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 118 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 150 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 182 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 214 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 246 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 278 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 310 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 342 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 374 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 406 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 438 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 470 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 502 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 534 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 566 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 598 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 630 0x00000000
Unexpected idcode after end of chain: 662 0x00000000
double-check your JTAG setup (interface, speed, ...)
Trying to use configured scan chain anyway...
imx27.etb: IR capture error; saw 0x0e not 0x01
Bypassing JTAG setup events due to errors
srst pulls trst - can not reset into halted mode. Issuing halt after reset.
timed out while waiting for target halted
TARGET: imx27.cpu - Not halted
>
INFO:rooter:Loading new image to RAM
DEBUG:roote>
INFO:rooter:Starting up new image
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
ERROR:rooter:Unable to log in using password (need JTAG, but it's disabled)


No idea why I get the jtag disabled error, I'm giving the option --jtag-available when launching the script.
Anyone any ideas?
toonnoot
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 6
Joined: June 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby TheHogNL » Mon Jun 15, 2020 9:28 pm

toonnoot wrote:
No idea why I get the jtag disabled error, I'm giving the option --jtag-available when launching the script.
Anyone any ideas?


Normally after uploading a temporary bootloader using openocd the script resets the Toon and expects the temporary bootloader version number. But in your log it still shows R10 and that simply means that uploading and then running the temporary bootloader failed (and it will not try again using JTAG in that attempt because it will come in a loop then :-), that is why you get that message).

I only have experience with a Raspberry Pi so can't help you further with the usb blaster.
Member of the Toon Software Collective
User avatar
TheHogNL
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1537
Joined: August 2017

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby toonnoot » Mon Jun 15, 2020 9:55 pm

TheHogNL wrote:
toonnoot wrote:
No idea why I get the jtag disabled error, I'm giving the option --jtag-available when launching the script.
Anyone any ideas?


Normally after uploading a temporary bootloader using openocd the script resets the Toon and expects the temporary bootloader version number. But in your log it still shows R10 and that simply means that uploading and then running the temporary bootloader failed (and it will not try again using JTAG in that attempt because it will come in a loop then :-), that is why you get that message).

I only have experience with a Raspberry Pi so can't help you further with the usb blaster.


Hmm, maybe that's the problem..
The script doesn't restart the toon automatically, I need to do that manually.

However, when I was playing around with the wires, on one occassion the script did restart the Toon.
toonnoot
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 6
Joined: June 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby TheHogNL » Mon Jun 15, 2020 10:08 pm

Maybe try the manual openocd guide: https://www.domoticaforum.eu/viewtopic. ... 210#p83745
Member of the Toon Software Collective
User avatar
TheHogNL
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1537
Joined: August 2017

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby toonnoot » Mon Jun 15, 2020 10:13 pm

I've gotten a bit further I think.

I've unplugged the ribbon cable from the usb blaster and connected te jumper wires directly to the usb blaster.

I now get the following message:
Code: Select all
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
INFO:rooter:Loading new bootloader
INFO:rooter:Starting openocd
INFO:rooter:Waiting for 10 seconds
DEBUG:rooter:Open On-Chip Debugger
>
INFO:rooter:Halting CPU
DEBUG:rooter:soft_reset_halt
requesting target halt and executing a soft reset
Failed to halt CPU after 1 sec
>
DEBUG:rooter:reset halt
JTAG scan chain interrogation failed: all zeroes
Check JTAG interface, timings, target power, etc.
Trying to use configured scan chain anyway...
imx27.etb: IR capture error; saw 0x00 not 0x01
Bypassing JTAG setup events due to errors
srst pulls trst - can not reset into halted mode. Issuing halt after reset.
timed out while waiting for target halted
TARGET: imx27.cpu - Not halted
>
INFO:rooter:Loading new image to RAM
DEBUG:roote>
INFO:rooter:Starting up new image
INFO:rooter:Waiting for Toon to restart
INFO:rooter:Toon has U-Boot version 2010.09-R10
ERROR:rooter:Unable to log in using password (need JTAG, but it's disabled)


I'm not there yet, but the output seems a lot cleaner.
The error "JTAG scan chain interrogation failed: all zeroes". seems to be the culprit.
Does this mean my wires are connected wrong?

I've used this pinout:
Image
Last edited by toonnoot on Mon Jun 15, 2020 10:25 pm, edited 1 time in total.
toonnoot
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 6
Joined: June 2020

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby marcelr » Mon Jun 15, 2020 10:24 pm

That's not the right pinout, (toon's JTAG pinout does not follow any standard), so you get the "all zeroes" error. Please read the rooting manual for the proper pinout. Probably it's written in the rooter script as well.
marcelr
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 1144
Joined: May 2012
Location: Ehv

Re: Rooting Toon (or boxx)

Postby toonnoot » Mon Jun 15, 2020 11:39 pm

marcelr wrote:That's not the right pinout, (toon's JTAG pinout does not follow any standard), so you get the "all zeroes" error. Please read the rooting manual for the proper pinout. Probably it's written in the rooter script as well.


I have followed the pinout in the readme to link it to the blaster.

I think the second method of connecting (without the ribbon) is wrong, which is why it was throwing the all zero error.
I think the first method is correctly connected but there is a problem with something else it seems..
toonnoot
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 6
Joined: June 2020

PreviousNext

Return to Toon Rooting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron