toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Forum about forum-provided applications on Toon

Moderators: marcelr, TheHogNL, Toonz

oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 505
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

Add up to 6 external temperature sensors to your Toon thermostat:

The app is usable with the following sensors:

- Make sensors yourself
- Use your Domoticz sensors
- Buy from me (also for HA, Homey, Domoticz etc) (https://www.marktplaats.nl/plaats/m1819570127/view)

See also toonWater.nl (menu item toonTemp)

Image
For this to work you must have a wifi device wihich generates a json file on ipadres/temperatuur.html.
The json file must look like this for a temperature meter:
{"naam":"Module_1","temperatuur":"-127.0","signal":"31"} (naam en signal are optionall)
The json file must look like this for a temperature/humidity meter:
{"naam":"Module_1","temperatuur":"21.1","luchtvochtigheid":"52.3","gecorrigeerd":"20.6"}"signal":"31"} (naam en signal are optionall)
If you like to create a device yourself you can also use my .bin file (not for resell, only for private, personal use so DO NOT SELL!!).

Image


My .bin file (not for resell, only for private, personal use so DO NOT SELL!!).
github.com/oepi-loepi/toonTemp-ESP_part ... /1.1.3.zip

Probe sensor for outdoor use (ds18b20), Temperature only.
Image

Multi sensor for indoor use (AM2302/DHT22), Temperature and humidity.
Image

To set the device connect to the toonTemp wifi:
Image
A webpage will open (if not browse to 192.168.4.1)
Image
click the top button
Image
choose your network and fill in your credentials. Als remember your choosen ip adres.
After saving go to your refular wifi network and browse to the choosen ip adres. The toonTemp page will open.
Image
Click "instellen" to set a device name or set a correction for the temperature sensor.
In toon install toonTemp from the toonStore. After installation a new app will be visible in the main menu ("toonTemp").
Image
Click on the toonTemp icon and set your external temperature sensors:
- if you like to use the Wemos sensor like described in this post (or buy one from me) you can fill in the IP adres of the module.
- if you like to use domoticz temperature sensors, you can fill in the IDX
Image
After saving the toon will restart and if you click an empty tile, the new sensors will be visible in the temperatuur tab.
Image
You can click one of the new tiles to see the historical graphs, click any of the graphs to see them bigger in a new window.
Image
sunlight
Starting Member
Starting Member
Posts: 3
Joined: Sun Oct 03, 2021 3:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by sunlight »

Nice app. Do i need to set something in domoticz? When i use the idx of the sensor the display stays on -99
PeJeWe
Member
Member
Posts: 69
Joined: Thu Apr 25, 2019 6:51 am

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by PeJeWe »

I am glad that you're added the domoticz option.
Would it be possible to put more sensors on a dim tile.
Now in dimstate the name of the sensor is not shown.
I like the app already :D
Rooted Toon 1, Domoticz running on a RPI3b+, RFXCOM XL, RFLINK.
Daniel
Member
Member
Posts: 67
Joined: Fri Mar 15, 2019 4:50 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Daniel »

thanks for the app! nice work.
Is it possible to connect multiple sensors in the future? I measure the temperature of the underfloor heating with 3 sensors and send the data to thingspeak.
But send data to Toon would be nicer.
PeJeWe
Member
Member
Posts: 69
Joined: Thu Apr 25, 2019 6:51 am

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by PeJeWe »

Daniel wrote:thanks for the app! nice work.
Is it possible to connect multiple sensors in the future? I measure the temperature of the underfloor heating with 3 sensors and send the data to thingspeak.
But send data to Toon would be nicer.
You can use MQTT
Rooted Toon 1, Domoticz running on a RPI3b+, RFXCOM XL, RFLINK.
PeJeWe
Member
Member
Posts: 69
Joined: Thu Apr 25, 2019 6:51 am

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by PeJeWe »

sunlight wrote:Nice app. Do i need to set something in domoticz? When i use the idx of the sensor the display stays on -99
Toon did not received data.
Is the IDX number right, or the domoticz ip with port number http://ipdomoticz:8080, username/password, etc
Rooted Toon 1, Domoticz running on a RPI3b+, RFXCOM XL, RFLINK.
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 505
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

sunlight wrote:Nice app. Do i need to set something in domoticz? When i use the idx of the sensor the display stays on -99
In domoticz you must set the option to trust the local network (under settings). Than you do not need a password to get info from domoticz. If you then set the idx of the temperature sensor and you have set the url of domoticz inclusing the port it must work.
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 505
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

PeJeWe wrote:
Daniel wrote:thanks for the app! nice work.
Is it possible to connect multiple sensors in the future? I measure the temperature of the underfloor heating with 3 sensors and send the data to thingspeak.
But send data to Toon would be nicer.
You can use MQTT
Mqtt is not supported by toon.
rleunk
Starting Member
Starting Member
Posts: 19
Joined: Mon Apr 23, 2012 12:35 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by rleunk »

Thanks for the app, is it also possible to display other values ​​than temperature?
I am planning to buy a water softener and measure the salt level in the vessel with a sensor and a wemos d1 mini. This value is then passed on to domoticz, I would like to make this value visible on the Toon.
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 505
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

Yes, you can also show other values from domoticz.. just fill in the idx
rleunk
Starting Member
Starting Member
Posts: 19
Joined: Mon Apr 23, 2012 12:35 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by rleunk »

oepi-loepi wrote: Sun Aug 14, 2022 11:30 pm Yes, you can also show other values from domoticz.. just fill in the idx
I thought I tried that and it didn't work. Now set it up again and it works perfectly. Apparently I did something wrong the first time. Thank you!
Micha_123
Starting Member
Starting Member
Posts: 34
Joined: Mon Sep 09, 2019 6:51 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Micha_123 »

i use toon1 but it seems that the app uses much resources. if i setup 2 sensors that is ok, but 4 sensors and the toon wil not start anymore, i use all the same sensors in domoticz. is that an issuse or need that ap so much resources ?
oepi-loepi
Advanced Member
Advanced Member
Posts: 505
Joined: Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by oepi-loepi »

it is all about toon 1 not having many resources. Toon 2 is better.
Micha_123
Starting Member
Starting Member
Posts: 34
Joined: Mon Sep 09, 2019 6:51 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by Micha_123 »

Ok, i know toon1 maybe in the near future wil it be an toon2
alienvv
Starting Member
Starting Member
Posts: 2
Joined: Tue Sep 27, 2022 10:11 pm

Re: toonTemp : show external Temperature sensors on toon

Post by alienvv »

Is it possible to use external thermometer - to become the main for toon - for the heating management? Thanks
Post Reply

Return to “Toon Apps”