Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Homeseer Forum in het Nederlands (DUTCH forum)

Moderator: Ruud

Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Sun Sep 05, 2010 7:31 pm

Beste formleden,

ik lees regelmatig interessante postings hier en nu ik binnenkort zeer waarschijnlijk ga verhuizen wil ik in mijn nieuwe huis ook een domotica systeem aanleggen. Daarvoor ben ik nu al leuk aan het grasduinen voor apparatuur. Zo heb ik al een 15" touchscreen op de kop getikt voor 45 euro, een patchkast voor de apparatuur en bezit ik genoeg soldeer/electronica kennis (ooit MTS-E gedaan als studie..) om hier en daar wat (om) te bouwen :)

u heb ik ondanks veel zoek en leeswerk een paar kleine vragen hopelijk kunnen jullie mij wat op weg helpen:
  • Zijn er producten of acties waarbij je nog goedkoper dan bijv. de september actie 2010 aan Homeseer 2 of de pro versie kan komen ?
  • HStouch werkt alleen in combinatie met HS2 of HS2pro, dus aanschaffen van de pro versie is beter qua kosten ?

sensoren/actoren vragen:
  • Is het mogelijk om een willekeurige IRDA interface aan te sluiten en werkend te krijgen in Homeseer (zolang die natuurlijk door windows wordt herkend..) ? ik heb namelijk nog een usb IRDA interface liggen...
  • Werkt Homeseer met een CM15 pro interface zoals ze die bij elekhomica.nl verkopen ?
  • Zoja, is er een merkbaar verschil tussen hun huismerk EH spullen zoals de CM15 interface en die van marmitek zelf ?
  • Ik vindt het wel een uitdaging om wat US sensoren van ebay big-john te kopen enom te bouwen naar 433 mhz. (zoals hier beschreven) maar moet ik dan een RFXcom hebben om ze te gebruiken? Of werkt het ook met een standaard CM15 interface (of een TM-13) die ik hier boven noem?
  • ontvangt die CM15 ook 310 mhz of is het een europa editie die dus alleen 433 mhz ontvangt?
  • Is een P4 2ghz CPU met 1024 mb ram genoeg als server voor homeseer etc? en zou je een tin-client zoals een wise WT9455XL (maar 40 euro...) kunnen gebruiken als client voor HStouch?

Een heel lijstje vragen maar ik hoop dat jullie me even kunnen helpen, ik zal regelmatig blijven posten :) ben wel een blogger zeg maar :P
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby AshaiRey » Mon Sep 06, 2010 9:09 am

Hoi,
Hier een deel antwoord.

•Ik vindt het wel een uitdaging om wat US sensoren van ebay big-john te kopen enom te bouwen naar 433 mhz. (zoals hier beschreven) maar moet ik dan een RFXcom hebben om ze te gebruiken? Of werkt het ook met een standaard CM15 interface (of een TM-13) die ik hier boven noem?


Een RFXcom is waarschijnelijk het handigst en het veelzijdigst. Maar het niet het enige dat je kan gebruiken. Je zou ook naar project nodo kunnen kijken. http://members.chello.nl/p.tonkes8/HoewerktdeNodo..html

•Is een P4 2ghz CPU met 1024 mb ram genoeg als server voor homeseer etc? en zou je een tin-client zoals een wise WT9455XL (maar 40 euro...) kunnen gebruiken als client voor HStouch?


Dat is ruim voldoende. Ik heb op datzelfde systeem ook nog een printserver, weerstation, video streamer, all-room audio, backup en een downloader voor newsgroepen lopen. :D
Je zou misschien kunnen kijken of het energie zuiniger kan
Bram
AshaiRey
Senior Member
Senior Member
 
Posts: 1304
Joined: February 2009
Location: Netherlands

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby Reemster » Wed Sep 08, 2010 1:17 pm

Ik was in het begin ook begonnen met de CM15 pro.. Achteraf is dat allemaal zonde van me geld geweest. Want dat ding werkt niet stabiel, en sowieso heb je er een com poort voor nodig (com poort naar USB heb ik uberhaupt nooit werkend gekregen) Dus daarom.. neem gelijk RFXCOM.. het is ff een aanschaf...maar dan heb je wel wat..

Homeseer is een grote uitgaven, zeker als je gelijk de pro neemt (500 dollar?) ik had het geluk dat toen ik wilde overstappen naar HStouch dat er opeens een actie was voor 100 dollar dat je kon upgrade van Homeseer litle naar Pro.. maarja,.. om daar nou op te gaan wachten..
Reemster
Member
Member
 
Posts: 193
Joined: February 2009
Location: Netherlands

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby bing » Wed Sep 08, 2010 2:17 pm

Reemster wrote:Ik was in het begin ook begonnen met de CM15 pro.. Achteraf is dat allemaal zonde van me geld geweest. Want dat ding werkt niet stabiel, en sowieso heb je er een com poort voor nodig (com poort naar USB heb ik uberhaupt nooit werkend gekregen) Dus daarom.. neem gelijk RFXCOM.. het is ff een aanschaf...maar dan heb je wel wat..

Homeseer is een grote uitgaven, zeker als je gelijk de pro neemt (500 dollar?) ik had het geluk dat toen ik wilde overstappen naar HStouch dat er opeens een actie was voor 100 dollar dat je kon upgrade van Homeseer litle naar Pro.. maarja,.. om daar nou op te gaan wachten..


De CM15Pro werkt hier al meer dan een jaar stabiel met de originele software, er zit trouwens standaard een usb aansluiting aan. Homeseer heb ik bekeken, misschien dat ik ooit nog overstap maar het is veel geld voor een stukje software waarvoor je ook weer een PC voor moet aanlaten staan. Heb net mijn server (met oa exchange) naar de eeuwige jachtvelden gestuurd.
CM15pro kan mooi zelfstandig draaien....
bing
Member
Member
 
Posts: 91
Joined: January 2009
Location: Netherlands

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Wed Sep 08, 2010 8:54 pm

Als ik een RFXCOM aanschaf dan heb ik het voordeel dat ik goedkopere KAKU actoren kan gebruiken maarja dan zit ik ook aan de duurste RFXCOM (241 lan2ports + 59 euro voor zender) vast aangezien je moet kunnen zenden want iets anders is daar geen oplossing voor toch ???
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby b_weijenberg » Wed Sep 08, 2010 9:30 pm

2 port LAN receiver €241 + transmitter € 24

of USB:
http://www.rfxcom.com/receivers.htm#80002 €115
http://www.rfxcom.com/transmitters.htm#89002 €85
User avatar
b_weijenberg
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1732
Joined: May 2006
Location: Netherlands

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Thu Sep 09, 2010 10:38 am

Ja dat zag ik later ook 2 losse USB versies met een handshake kabeltje er tussen werkt ook prima en is 65 euro goedkoper.
Ben wel overtuigd van de uitgebreide functies van RFXCOM maar nu moet ik toch alsnog een TM13 (RF naar lichtnet) hebben om schakelaars die in de muur zitten te bedienen met homseer. klopt toch? anders kan ik wel mooi RF 433 signalen ontvangen en zenden maar doen me primaire schakelaars het niet op de software.
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby b_weijenberg » Thu Sep 09, 2010 3:00 pm

Om X10 aan te sturen is het aan te bevelen om een CM11 interface te gebruiken.
Als je voor X10 een TM13 zou gebruiken met de RFXCOM transmitter zou wel kunnen maar dat werkt niet lekker omdat RF veel sneller werkt dan het power line protocol en je zult dan zelf vertragingen in moeten bouwen.

Maar met RFXCOM kan je wel KlikAanKlikUit (o.a Gamma) en HomeEasy EU (o.a. Karwei) aansturen en dat werkt supersnel, en uit ervaring voldoende betrouwbaar.

Voor deur/raam en bewegingsmelders om verlichting aan te sturen kan je het beste de Marmitek DS90 en MS13 toepassen. KAKU en HE produceren teveel RF verkeer voor gebruik met huisautomatisering. Stand-alone werken die prima maar in een HA omgeving blokkeert dat andere signalen.

Voor beveiliging kan je Marmitek X10 433.92MHz sensoren gebruiken of Visonic 868.95MHz sensoren. Batterijen gaan lang mee in Visonic en elke Visonic sensor heeft een vast gecodeerde ID die bij batterijwissel niet wijzigt.
User avatar
b_weijenberg
Forum Moderator
Forum Moderator
 
Posts: 1732
Joined: May 2006
Location: Netherlands

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby korsteed » Thu Sep 09, 2010 3:44 pm

nightcrawler wrote:Als ik een RFXCOM aanschaf dan heb ik het voordeel dat ik goedkopere KAKU actoren kan gebruiken maarja dan zit ik ook aan de duurste RFXCOM (241 lan2ports + 59 euro voor zender) vast aangezien je moet kunnen zenden want iets anders is daar geen oplossing voor toch ???

Je kunt KAKU ook aansturen met de light manager pro (of light manager mini). Dan heb je ook geen homeseer nodig.
Ik heb hier beschreven hoe ik dat zelf gedaan heb: domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=11& ... amp;t=4993.
Ik heb de light manager pro en die kan KAKU door het hele huis aansturen. De light manager pro is o.a. te koop bij KAKU en in Duitsland.
korsteed
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 29
Joined: January 2010
Location: Vleuten

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby Post-IT » Thu Sep 09, 2010 7:45 pm

Mocht je interesse hebben, ik heb nog 10 stuks DS10A's van Big-John (US versie). Verder nog wat van die X10 afstandsbedieningen met 4 knoppen, en misschien nog wat bewegingssensoren MS16a (?).

Ik gebruik zelf een extra 300Mhz ontvanger. Het bereik is matig waardoor je nooit buiten de deur een echte storing zou kunnen veroorzaken. Bovendien vond ik het de €100 en uren solderen niet waard.
Post-IT
Member
Member
 
Posts: 447
Joined: February 2009
Location: Netherlands (Rotterdam)

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Fri Sep 10, 2010 10:07 am

b_weijenberg wrote:Om X10 aan te sturen is het aan te bevelen om een CM11 interface te gebruiken.
Als je voor X10 een TM13 zou gebruiken met de RFXCOM transmitter zou wel kunnen maar dat werkt niet lekker omdat RF veel sneller werkt dan het power line protocol en je zult dan zelf vertragingen in moeten bouwen.-----------------.


Maar dan gebruik je dus geen modules voor in de muur? want die zijn niet RF... mijn enige vraag is dus nog hoe krijg je een betrouwbare verbinding tussen RF en powerline x10.
of is het dus echt handiger om zoveel mogelijk RF gaan te gebruiken...ben daar nog een beetje zoekende na en skeptisch over RF vanwege het vele radioverkeer dat je gaat doen...
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn


Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Sat Sep 11, 2010 11:22 am

Post-IT wrote:Mocht je interesse hebben, ik heb nog 10 stuks DS10A's van Big-John (US versie). Verder nog wat van die X10 afstandsbedieningen met 4 knoppen, en misschien nog wat bewegingssensoren MS16a (?).

Ik gebruik zelf een extra 300Mhz ontvanger. Het bereik is matig waardoor je nooit buiten de deur een echte storing zou kunnen veroorzaken. Bovendien vond ik het de €100 en uren solderen niet waard.


Beste post-it ik heb wel intresse in een stuk of 4 deurkontacten en als je nog ms16a pir sensoren hebt ook. Zou je me kunnen mailen? Ik mag blijkbaar geen PM doen naar je. Mmm streng forum.

Mail: nightcrawler at hccnet.nl
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Thu Sep 23, 2010 12:22 pm

Hoop Dat Post-IT me nog reactie geeft... kan iemand hem anders wel PM-en voor mij ?

ik ben ondertussen in me spaarzame avonduren hard aan het programmeren in HSTOUCH en photoshop. heb nu 75% van de elementen voor me eigen skin af.
Een aantal (inmiddels al weer iets achterhaalde) printscreens heb ik in mijn imageshack zitten.
Image

Doel is om een skin te maken die gebaseerd is op een plategrond van het huis met daarop verlichtingsknoppen en sliders. ik heb ook al een mooi "carbon" pallet gemaakt en nieuwe transparante border elementen zodat je daar je meters,video en teksten in kan stoppen. Als het af is zal ik het in een nieuw topic geheel ( in het engels) uitleggen!


Nu ga ik eerst wat aan de hardware doen. heb 3 camera's van ebay geplukt en een 4 input naar USB adapter. Iemand nog suggestie voor goede DVR software?
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn

Re: Nieuwe member, nieuwe installatie aan leggen.

Postby nightcrawler » Wed Jul 13, 2011 1:55 pm

Zo ik dacht laat ik deze post eens blijven updaten.

Inmiddels na het laatste bericht verhuist naar onze nieuwe woning. Hier gelijk voorbereidingen gedaan voor meer domotica, in alle ruimtes nu 1 of meerdere CAT5 netwerk aansluitingen en CAI (Tv) liggen. Een patchkast met stijg/daal goot tot aan de zolder gemonteerd
Image

en een 1e domotica server met touchscreen in de woonkamer up-and-running.
Image

De eerste domotica is ook al geinstalleerd. een aantal KAKU inbouw dimmers (ACM-300) een nieuwe KAKU draadloze deurbel (parallel aan vaste installatie d.m.v. een relais printje. zal het nog eens posten hoe ik dat heb aangepast). en ik hoop binnenkort een nieuwe server te kopen (AMD350 of ATOM 525 bordje, zuinig en ook als NAS te gebruiken) en een RFXCOM transceiver module. met deze laatste 2 wordt het tenmiste pas echt wat aangestuurd. nu gebruik ik de touchscreen nog alleen om wat schermen in HSTOUCH te ontwikkelen. heb al leuke scriptjes van board.homeseer.com geplukt :) en laatst een vb.net boek voor dummies gehaald om eens te lezen.
User avatar
nightcrawler
Starting Member
Starting Member
 
Posts: 18
Joined: September 2010
Location: Apeldoorn

Next

Return to Homeseer algemeen Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest